8-2-flexchair-ruitertraining-hoofdfoto-nieuwIn de Horses Product van het Jaar-verkiezing 2012 kwam de dienst Flexchair-Ruitertraining, verleend door fysio- en manueel therapeut Ada Wouters-Brongers, vanavond in Apeldoorn als grote winnaar naar voren. Allereerst werd Flexchair-Ruitertraining categoriewinnaar in de rubriek ‘Diensten’ en vervolgens sleepte deze dienst ook de overall titel binnen. Flexchair-Ruitertraining is de innovatieve meetbare trainingsmethode voor de ruiterzit en een echte eyeopener voor veel ruiters. “We zijn er superblij mee”, aldus de winnares. Klik hier voor een video van de winnaars.

De ruitertraining wordt uitgevoerd met de flexchair; een bijzondere ‘zadelstoel’ met twee verschillende driedimensionale bewegingsmechanismen. Een sensor verbindt de stoel met een computersysteem en beeldscherm en zodoende zijn stabiliteits-, houdings- en bewegingsproblemen in bekken- en onderrugregio visueel inzichtelijk te maken. De testen laten de mogelijkheid van de ruiter zien tot het volgen van de bewegingen van de paardenrug. De ruiter kan zien en voelen en krijgt van de begeleidende flexchair-ruitertrainer individuele specifieke trainingadviezen. Het is een echte eyeopener voor de ruiter om te begrijpen waarom er op een bepaalde manier op een paard wordt ingewerkt en hoe er heel ruiterspecifiek getraind kan worden. Dit leidt tot een bewustere ruiterhouding en beter meebewegen op het paard. Wouters-Brongers was heel blij met de overwinning: “Dit is een superleuk initiatief. Ik hoop echt dat dit een vervolg krijgt. Dank voor het stemmen en dank voor de organisatie. Niks is zo mooi als innovatie. Zeker in een tijd dat het financieel lastiger is, is innovatie belangrijk. Als je dat mag doen in een wereld als de paardensport is dat een voorrecht.” De winnares wil haar eigen producten uiteraard ook verder ontwikkelen. “We hebben al heel veel nieuwe ideeën en willen ons verder blijven innoveren. Ik wil ook iedereen die hier is en misschien niet heeft gewonnen ook vragen om te blijven innoveren!”


Pavo Podo Care, winnaar categorie ‘Supplementen’

supplementen (Large)Pavo Podo Care won in de categorie ‘Supplementen’. Pavo Podo Care helpt OC/OCD te voorkomen bij (jonge) veulens. Dit supplement zorgt tevens voor een evenwichtige groei en verbetert de doorbloeding. “Goed product met een heldere onderbouwing en het product past goed in de markt”, oordeelde de jury.
Verder stonden Equivital Pasta van Sectolin, dé ideale vitaminestoot die de conditie van het paard op peil houdt, en EquilinBASIC met zinvolle en onderbouwde voedingstoffen in de finale.


 

KEP Italia CROMO T, winnaar categorie ‘Veiligheid’

veiligheid (Large)De categorie ‘Veiligheid’ kwam op naam van KEP Italia CROMO T, met CC Sports als distributeur in Nederland. De CROMO T helm van KEP Italia is een product dat voor kwaliteit en veiligheid staat. Deze helm garandeert vijf verschillende internationale certificeringen. Jury: “Een mooie en vooral ook heel veilige cap. Dat vinden wij een heel belangrijke zaak.”
De overige finalisten waren de luxe BR Air-Tech beenbeschermers met geïntegreerd luchtkussen en de hoefbeschermingshoes StudShu, die past over ijzers met kalkoenen voor handig transport, met als leverancier Westada.


 

Juuls Jackets, winnaar categorie ‘Kleding’

kleding (Large)Juuls Jackets ontving de award in de categorie ‘Kleding’. De rijjasjes van Juuls zijn allemaal uniek, want de klant bepaalt zelf de uitstraling. De keuze bestaat uit meer dan 200 luxe stoffen en de kleding van Juuls wordt volledig op maat gemaakt. “Esthetisch rijjasje. Waarbij het fijn is dat mensen met afwijkende maten zelf een rijjasje kunnen samenstellen. Maatwerk dus”, is de jury enthousiast
De moderne Euro-star rijbroek Laureta en De Niro laarzen van extra dik, Italiaans kalfsleer wisten tevens de finale te bereiken.

 


 

Little Bit hooitas, winnaar categorie ‘Voer(benodigdheden)’

voerbenodigdheden (Large)In de categorie ‘Voer(benodigdheden)’ eindigde de Little Bit hooitas van Little Bit Feeders vooraan. Deze hooitas zorgt dat paarden langzaam het dagrantsoen aan ruwvoer eten, waarmee de kans op stalondeugden en stofwisselings- en spijsverteringsstoornissen vermindert. De jury oordeelde: “Slim doordacht product en heel praktisch.”
De vezelrijke ruwvoermix Hartog Lucerne-mix en de kruidenmix Pavo Care4Life behoorden ook tot de finalisten.


 

Flybusters vliegenbestrijding, winnaar categorie ‘In en om de stal’

in en om de stal (Large)Flybusters vliegenbestrijding is de winnaar van de categorie ‘In en om de stal’ en eindigde als derde in de overall competitie. Dit volautomatische spraysysteem bestrijdt vliegen effectief en is onschadelijk voor mens en dier. Flybusters is een honderd procent natuurlijk product. “Goede bewezen manier om insecten te verdrijven”, omschreef de jury de winnaar.
Het functionele en veilige afrasteringssysteem Hippo Safety Fence en de Roelofsen tweepaardsauto Parados stonden ook in de finale.


 

ANKY Free Rider, winnaar categorie ‘Extra’

113427 Tackfactory_Winter2011_2012 76259De ANKY Free Rider bemachtigde met drie eerste plaatsen bij de jury de award in de categorie ‘Extra’. Dit trainingsapparaat biedt ruiters fantastische oefeningen die het cardiovasculair systeem van het lichaam stimuleren. De driedimensionale ritmische bewegingen werken op de dieper gelegen spieren van de heupen, taille, bekken en onderrug.
De EquiCrown medische compressiebandages van DCN – Horse & Health, die de lymfatische stroom stimuleren en ondersteunen voor gezonde paardenbenen, behaalde ook een finaleplaats. Evenals de vibrerende Ice-Vibe Boots van Horseware die circulatie in de benen van een paard stimuleren.


 

Flexchair-Ruitertraining, winnaar categorie ‘Diensten’

diensten (Large)In de categorie ‘Diensten’ stond de Flexchair-Ruitertraining vanzelfsprekend vooraan. Deze ruitertraining wordt uitgevoerd met de flexchair; een bijzondere ‘zadelstoel’ met twee verschillende driedimensionale bewegingsmechanismen. “Uitstekende manier om de ruiter en zit van de ruiter te verbeteren. Het is bovendien goed voor de verbetering van de welzijn van het paard”, zijn de lovende woorden van de jury.
In de finale stonden ook Dry Needling, een door Andrea Schachinger voor paarden ontwikkelde methode voor de behandeling van spierpijnen en spiergerelateerde klachten, en SeBo interior&equipage, voor zadelkamers op maat.


 

EC-Hand teugelhulp, winnaar categorie ‘Uit de zadelkamer: overige’

zadelkamer overige (Large)De winnaar van de categorie ‘Uit de zadelkamer: overige’ én tweede in de overall competitie is de EC-Hand teugelhulp, in Nederland geïmporteerd door Bieman de Haas b.v. De EC-Hand teugelhulp maakt de ruiter bewust van de hoeveelheid druk en de verdeling van de druk die hij of zij op beide teugels heeft. Dit stelt de ruiter beter in staat met een correcte hand te rijden en de hulpen van beide handen op elkaar af te stemmen zodat het paard recht en in balans blijft. De jury oordeelt: “Innovatief, een goed hulpmiddel voor de beginnende ruiter en diervriendelijk.”
Overige finalisten in deze categorie waren het unieke, handgemaakte hoofdstel Premiera ‘Athena’ en de nieuwe, extreem sterke deken Epplejeck Extreme.


 

Fairfax Performance singel, winnaar categorie ‘Uit de zadelkamer: Zadels’

zadelkamer zadels (Large)De Fairfax Performance singel van de Britse zadelmakerij Fairfax was de beste in de categorie ‘Uit de zadelkamer: zadels’. Deze anatomisch gevormde singel verbetert de symmetrie van paarden en de vrijheid in de beweging. Testen wezen uit dat de Fairfax Performance singel de druk achter de ellebogen vermindert, waardoor de passen groter worden, en asymmetrie in het lopen tegengaat. “Goed en nieuw getest concept met een aantoonbaar resultaat”, oordeelde de jury.
Ook het Anatomica zadel, dat het paard veel bewegingsvrijheid biedt en in Nederland geïmporteerd wordt door Drunens Ruiterhuis, bereikte de finale. Evenals de Ecogold Saddle Pad van All4Riders die het zadel beter op de plaats houdt en de paardenrug beschermt tegen schokken.